29. 04. 2024

Technická novela konsolidačního balíčku prošla Poslaneckou sněmovnou


Dne 17.4.2024 prošel třetím čtením v Poslanecké sněmovně návrh zákona o investičních společnostech, který mimo jiné obsahuje pozměňovací návrhy k zákonu o daních z příjmů. Cílem této novely je upřesnění sporných bodů vzniklých přijetím tzv. konsolidačního balíčku.

Tento článek má za cíl představit nejvýznamnější změny, které by měly začít platit převážně od 1. 1. 2025. S ohledem na rozsah novely se pravděpodobně budeme v budoucnu některým tématům věnovat podrobněji.

Daň z příjmů fyzických osob

Změny se týkají úpravy v oblasti daně z příjmů fyzických osob. Po přijetí konsolidačního balíčku vznikl spor o způsobu ocenění nepeněžitého příjmu při využití předškolního zařízení. Nově je stanoveno, že příjmem zaměstnance bude rozdíl mezi případnou úhradou zaměstnavateli za využití zařízení a buď cenou obvyklou v místě a čase pro předškolní zařízení zřizována veřejnoprávním subjektem (tzv. státní školky) nebo nejvyšší možnou měsíční úplatou za předškolní vzdělávání (pro rok 2024 je to 1 512 Kč). Zaměstnavatel zvolí způsob samostatně a lez jej zvolit pro každé dítě zvlášť. Tato úprava bude aplikována zpětně od 1. 1. 2024. Zde jen připomínáme, že tento příjem se započítává do souhrnného ročního limitu pro nepeněžité příjmy.

Nově bude také možné osvobození nepeněžního plnění v podobě stravování k přímé spotřebě na pracovišti nebo k přímé spotřebě ve stravovacím zařízení provozovaném jiným subjektem pro širší okruh osob. Osvobození se bude vztahovat i na bývalé zaměstnance, kteří bezprostředně před odchodem do starobního nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně pracovali pro daného zaměstnavatele. Limit pro osvobození bude stejný jako u zaměstnance, ale není třeba splnit podmínku trvání směny. Tato úprava bude aplikována zpětně od 1. 1. 2024.

Novela dále upřesňuje, co jsou daňově osvobozené kulturní a sportovní akce pořádané zaměstnavatele pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky. Lze tedy pod tyto akce podřadit vánoční večírek, dětský den pro zaměstnance atd. Pro zaměstnance se jedná o nepeněžitý příjem, který je, pokud je splněna podmínka přiměřenosti a obvyklosti, plně osvobozený. Pro zaměstnavatele jsou náklady na tyto akce i nadále daňově neuznatelné. 

Dochází také k úpravě oznamovací povinnosti pro osvobození příjmů z prodeje nemovitosti při nesplnění časového testu, ale při využití těchto prostředků na obstarání vlastní bytové potřeby. Osvobození již nebude vázáno na podání Oznámení. Povinnost podat Oznámení však zůstává a její nesplnění je i nadále sankcionováno. Tato úprava bude aplikována zpětně i pro zdaňovací období 2023.

U zaměstnaneckých akciových a opčních plánů bude upraven okamžik zúčtování příjmů pro pojistné účely, ten bude stejný jako pro daňové účely – zaměstnanec přestane vykonávat závislou činnost u daného zaměstnance; stane se daňovým nerezidentem ČR; převede akcie nebo opce; uplatní opce; uplyne 10 let od nabytí podílu nebo opce atd. Toro ustanovení by mělo být aplikováno prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po vyhlášení tohoto zákona.

Daň z příjmů právnických osob

V oblasti daně z příjmu právnických osob také dochází k některým dílčím úpravám. Týkají se např. režimu vylučování nerealizovaných kurzových rozdílů. Rozšiřují se důvody pro zánik režimu ze zákona, kdy bude ukončen v okamžiku přechodu na funkční měnu v souladu se zákonem o účetnictví.

Novela upravuje také kurzy pro přepočet hodnoty majetku, dluhů, rezerv a dalších položek použití v případě, že poplatník využívá funkční měnu.  

Odvod daně z příjmů a pojistné u DPP

Poslední a neméně důležitou oblastí, která bude nově upravena, je oblast pojistného u souběhu dohod o provedení práce. S ohledem na to, že úprava stanovená konsolidačním balíčkem měla vstoupit v účinnost 1. 7. 2024, tak nebude použita a bude nahrazena touto úpravou. Jediné, co zůstává zachováno, je registrační povinnost, která se vztahuje na všechny dohody o provedení práce.

Nově bude fungovat režim tzv. „oznámené dohody“. Zaměstnavatel, který jako první oznámí v daném měsíci dohodu o provedení práce („oznámená dohoda“) bude tzv. zaměstnavatel v režimu oznámené dohody. Zaměstnanci v tomto režimu vznikne účast na nemocenském a zdravotním pojištění v příslušném měsíci až při dosažení limitu 25 % průměrné mzdy ze všech dohod u tohoto zaměstnavatele (10 500 Kč pro rok 2024). Pokud příjem ze všech dohod zaměstnance u zaměstnavatel, který využil režim oznámené dohod, tento limit nepřekročí, účast na pojištění mu nevznikne. Plátce daně může v tomto případě uplatnit daň vybíranou srážkou, pokud poplatník nepodepsal prohlášení k dani a příjem nedosáhl uvedeného limitu.

U ostatních zaměstnavatelů bude příjem podléhat odvodům na pojistném, pokud bude sjednaná odměna vyšší než 4 000 Kč / měsíc (příp. bude dosaženo rozhodného příjmu 4 000 Kč / měsíc)

Tato úprava bude účinná od 1. 1. 2025.

Jak vyplývá z příspěvku, opět dojde k podstatný změnám nejen v daňové oblasti. Tento článek neobsahuje vyčerpávající informace ohledně změn. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás prosím obraťte. Legislativní proces pro Vás i nadále sledujeme, ale lze již předpokládat, že novela bude přijata ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Lenka Kolmanová
kolmanova@clarksonhyde.cz

Hledáme posily do týmu
Auditor / Asistent auditora - před dokončením zkoušek Více
Asistent daňového poradce (Tax Consultant) Více
Clarkson Hyde